A természet alaptörvénye a megújulás. Minden évben elhal az élőlények jelentős része, és minden évben újak születnek helyettük. Nem kivétel ez alól az élőlények apró képviselői, a baktériumok sem. Az életidejük néhány óra, legfeljebb néhány nap csupán. Hasonlóan más élőlényekhez a baktériumok szaporodásuknak is vannak alapfeltételei:

  1. nedvesség
  2. tápanyagok
  3. oxigén, vagy más anyag, ami az energiatermelést lehetővé teszi,
  4. és főként: élhető környezet.

Ez utóbbi, az élhető környezet egyre szűkösebb az emberek világában is, gyakran mérgező anyagok kerülnek a környezetünkbe. Hasonlóan a természethez, a baktériumok világában is egyre gyakrabban fordulnak elő a számukra mérgező anyagok.

Kényes bélflóra egyensúly

A bélben többféle baktériumtörzs él. Alapvetően háromféle baktérium-csoport azonosítható:

  • a jótékony, azaz probiotikus
  • a kétarcú, azaz csak bizonyos körülmények között fertőző
  • és a fertőző baktériumok.

Ezek a csoportok egymás mellett élnek, és a probiotikus baktériumoknak, valamint az immunrendszernek köszönhetően a folyamatosan jelenlévő kórokozók nem váltanak ki fertőzést. Ez a kényes egyensúly azonban felborulhat.

Az antibiotikumok hatása

A bélrendszerünkben élő baktériumok legnagyobb ellensége az antibiotikum, melyeket leggyakrabban a más szervekben (például a felső légutakban) megjelenő fertőzések kezelésére használnak sikerrel. Az antibiotikus kezelés gyakran elkerülhetetlen, igen hatékony gyógyítási eszköz, azonban – mellékhatásként – a bélben élő jótékony, probiotikus baktériumokat is elpusztítja, mivel ezek általában sérülékenyebbek a kórokozóknál. Ennek az a következménye, hogy a bélben lévő probiotikus baktériumok elpusztulnak, a kényes egyensúly felborul, a kórokozók – elsősorban a clostridium nevű kórokozó teret nyernek és elszaporodnak. A jelenségről több klinikai vizsgálat, szakmai áttekintés is elérhető (1). Az enyhe esetekben hasmenés, puffadás, görcsök, általános fáradtság alakul ki, ami, a szervezet önmagát javító, regeneráló képességének köszönhetően magától is rendeződhet.

Hogyan állítsuk helyre a bélflórát?

Bár a szervezet képes önmaga javítására, regenerálására, azonban bizonyos korosztályok, például az idősek és a gyerekek érzékenyebbek a fertőzésekre, és kevésbé képesek a regenerálódásra. Számos vizsgálatban bebizonyosodott, hogy ezek a korosztályok nagyobb odafigyelést igényelnek.

Egy, a gyerekek hasmenését elemző közleményben (2) tíz klinikai vizsgálat eredményét értékelték. Az értékelésbe csak azokat a vizsgálatokat választották be, amelyek a legmagasabb szakmai szempontoknak is megfeleltek. Többféle probiotikus készítményt is ellenőriztek, és az eredmények szerint az antibiotikus kezelés hatására megjelenő hasmenés igen erősen csökkenthető akkor, ha a probiotikum adagolása még az antibiotikum adása előtt megkezdődik.

Érdemes tudni

A vizsgálat szerint a leghatékonyabb probiotikus baktérium-törzsek a tejsavbaktériumok közül kerültek ki. Mivel a fertőzések okai változatosak és a kórokozókkal szemben nagyobb eséllyel működnek az olyan készítmények, amelyekben nem csupán egy, hanem többféle probiotikus baktériumtörzs is megtalálható, ezért a legkorszerűbb készítmények közé tartozó Protexin termékek kiváló védelmet jelenthetnek. A Protexin hatását tovább fokozza a hasznos baktériumtörzsek szaporodását segítő anyag, a prebiotikum.